In de wijngaard

In aflevering 3 van De Kurk is Eraf trekken Ferry, Erik en Alban de wijngaard in. Nou ja, figuurlijk dan. Want deze aflevering zit bomvol wijnweetjes, persoonlijke verhalen en een flinke scheut humor. Van chimpansees met een voorkeur voor gefermenteerd fruit tot glazen die spontaan exploderen tijdens het poleren (ja, dat rijmt) – alles komt voorbij.

We trappen af met een Riesling uit de Mösel, bespreken de ligging van wijngaarden tussen de 30ste en 50ste breedtegraad, en duiken in het verschil tussen druivenrassen en variëteiten. Wist je dat er meer dan 1300 commercieel gebruikte druivenvariëteiten zijn? En dat de Vitis vinifera de enige druif is die écht wijnwaardig is?

De aflevering is perfect voor WSET-studenten (niveau 2 én 3), maar ook voor nieuwsgierige wijnliefhebbers die willen weten:

  • Waarom hellingen soms omlaag gaan in plaats van omhoog
  • Hoe water, bodem en zonlicht samen de druif beïnvloeden
  • Wat pyrazines zijn (hint: groene paprika!)
  • Waarom de Ahr in Duitsland warmer is dan je denkt
  • En hoe klimaatverandering de wijnbouw in Nederland op z’n kop kan zetten

Ferry deelt ook een persoonlijk moment: hij is nu officieel WSET 3-gediplomeerd! En dat wordt gevierd met een glas Riesling én een nieuwe podcastintro, want Alban is vanaf nu vaste tafelgast.

En over glazen gesproken… Erik vertelt hoe een ogenschijnlijk onschuldige theedoek leidde tot een spontane glasexplosie. Tip van de dag: poleer met beleid.

Wijnen uit de podcast